Najnowsze artykuły

Bałkańskie Grillowanie – mięso mielone

Gościłem niedawno u siebie znajomego pasjonata wyrobów domowych z Bułgarii, człowieka o wielkich pokładach wiedzy kulinarnej. Sporo się od niego nauczyłem i nieraz będę z jego doświadczeń korzystał. Fascynuje mnie kuchnia bałkańska, jej mocne smaki i aromaty, a zwłaszcza tradycyjne mięsiwa i wędliny. Ichniejszy „fast food” w postaci grillowanego na różne sposoby mielonego mięsa zawsze […]

Pieczeń z Dzika – Łopatka

Postanowiłem zrobić pieczeń z dzika. Dziczyzna jako całość to rarytas na naszych stołach. Naturalne smaki i aromaty dziczyzna zawdzięcza leśnemu pożywieniu. Mięso z dzika jest bardzo intensywne i nie każdemu to odpowiada. Ja lubię dziczyznę i choć nie jest tania to chętnie po nią sięgam, zwłaszcza go zapowiada się jakaś zacniejsza biesiada. Tym razem wszedłem […]

Domowy Serek Wiejski

Kolejny raz powracam do tematu ser domowy. Serek wiejski to moja domowa wersja produktu powszechnie obecnego na sklepowych półkach. Nie dociekałem czy moja metoda jest technologicznie tożsama z wersją handlową. Ważne są dla mnie walory smakowe. Wersję handlową swego czasu lubiłem, ale albo gust mi się zmienił, ale coś się w produkcie zmieniło. Domowy serek […]

Ogórki małosolne kiszone na sucho

Uwielbiam ogórki małosolne. Kiedy nastawiam ogórki do kiszenia zaczynam je podbierać już następnego dnia. Dziś pokażę jak zrobić małosolne kiszone na sucho. Prosty i szybki sposób na pyszne ogórki. Znakomite jako przekąski w domu i do zabrania na wyprawę, bo wstępnie przygotowane przed wyjazdem zabieramy ze sobą, a one w czasie dojazdu do miejsca wypoczynku […]

Żeberka Wędzone

Żeberka wędzone są najczęściej wykorzystywane jako bazowa wkładka do zup i innych wywarów. Bigos czy zwykła kapusta z mięsem też chętnie żeberka w swoim składzie przyjmie. Oczywiście pyszne są także spożywane bezpośrednio. Często je wykonuję by zawsze kilka sztuk było pod ręką.Wykonanie jest bardzo proste i wystarczy przygotować przyprawy i wędzarnię. Wędzarnia nawet prosta powinna […]

Karkówka zimno-wędzona dojrzewająca.

Bardzo aromatyczna i o mocnym smaku karkówka wędzona na zimno, a następnie dojrzewająca w spiżarni 10-12 st C przez prawie miesiąc aż do porządnego podsuszenia. Zacna i pyszna wędlina. Ciepła pora roku nie jest optymalnym sezonem do wykonywania takich wędlin, ale i latem czasami bywa chłodniej, a jak jest do dyspozycji spora chłodnia do napojów […]

Słoikówka II, szybkie danie.

Słoikówka to szerokie określenie na wędliniarskie dzieła zapakowane do słoika. Zwykle są to rożnego rodzaju mielonki w stylu kiełbasianym, ale nie tylko. W ciepłych porach roku często uczestniczę w wypadach w teren, pod namiot czy w spływach rzeką.W warunkach terenowych posiłki zwykle wykonujemy proste, lecz powinny też być pożywne, bo podczas terenowej aktywności zużywamy sporo […]

Szynka Wędzona

Domowa szynka wędzona – najbardziej popularny wędliniarski wyrób domowy. Szynka nieodmiennie kojarzy się z czymś najlepszym. Na szynkę wędzona, parzoną czy też pieczoną są setki przepisów. Można bez zbytniej przesady stwierdzić, że w każdym domu mają na szynkę swój sposób. Na wędzoną gorącym dymem szynkę chcę Was namówić dzisiejszym wpisem. Mięso peklowałem na mokro 14 […]

Wołowina z Grilla z Czosnkiem – Ligawa

Grillowana wołowina – na sam dźwięk tych słów ślinka cieknie. Ligawa to okazały wołowy mięsień. Piękny jak polędwica, jednak to jeden z elementów udźca wołowego więc mięsień spracowany i dużo mniej delikatny niż polędwica. Jeżeli jednak właściwie do ligawy podejść to efekt estetyczny i smakowy będzie zacny. Wspominając o grillowaniu wołowiny nie mam na myśli […]

Ser Domowy – Suluguni – Ser Wędzony

Suluguni, a w zależności o miejsca nazywany też sulguni czy suliguni – to pyszny lekko kwaskowy, delikatnie solony i cudownie mleczny ser, który zazwyczaj jest spożywany na świeżo w wersji podstawowej lub wędzonej. Najczęściej ma postać kilku centymetrowego placka, ale wykonuje się go też w różnych foremkach. Istota sera to parzenie i składanie w warstwy […]

Nalewka z Mniszka Lekarskiego

Matka natura jest łaskawa i porozsiewała po świecie wiele cennych roślin. Jedne poprawiają nam nastrój swoim pięknem i aromatem, inne samą swoją obecnością czynią otoczenie zdrowszym i zharmonizowanym, a jeszcze inne są przez nas spożywanie bezpośrednio lub z postaci wywarów lub ekstraktów i w ten sposób poprawiają stan naszego organizmu. Prozdrowotnych właściwości niektórych roślin nie […]

Perliczka z Grilla

Do szczęściarzy mogą zaliczać się Ci, co w nieuciążliwym sąsiedztwie mają hodowcę perliczek, bo ptactwo to pyszne lecz do tanich nie należy. Czasami też trafiają się handlowe promocje pozwalające nabyć perliczki w przyzwoitej cenie. Osobiście podejrzliwie się odnoszę do wszystkich promocji, ale perliczka to pokusa nie do odparcia. Jak już stanę się posiadaczem takiego surowca […]