Artur

Popularne

Domowy Ser Wędzony a’la Oscypek

Domowy ser wędzony przypominający oscypek to naprawdę pyszny wyrób domowy. Procedura jest prosta i nawet początkujący domowy serowar nie powinien mieć problemów jego wykonaniem. Kształt może być dowolny, kulki, cylindry czy krążki. Może też być formowany w wędliniarskiej siatce lub w specjalnych siatkach do wędzenia serów. Ser podpuszczkowy, parzony oraz wędzony. Dobór drewna do wędzenia […]

Kwas Chlebowy Litewski

Kwas chlebowy – przepis na którym się wzoruję pochodzi z wiekowej książki kucharskiej opisującej pyszności litewskiej kuchni „Nowa Praktyczna Gospodyni Litewska” z 1889 r . Kwas ten powstaje na bazie chleba i może być jasny i ciemny, w zależności od surowca, z którego skorzystamy. Im ciemniejszy chleb tym ciemniejszy będzie kwas. Można też wprowadzać smaki […]

Camembert – Domowy Ser Pleśniowy

Camembert – domowy ser pleśniowy do samodzielnego wykonania. To nie żadna wiedza tajemna. Sposób wykonania jest naprawdę prosty i łatwy do odtworzenia w domowych warunkach. Przepis przedstawiła mi pasjonatka wyrobów domowych i aktywna edukatorka w tym zakresie. Zachęcam do zapoznania się i samodzielnego wykonania. Składniki (na 4-5 serków): Mleko krowie świeże – 7 l serek […]

Ostatnie wpisy

Kiełbasa z płatkami chili i tłuczonym pieprzem.

Kiełbasa gruba, podsuszona, pikantna – to jest to co lubię najbardziej. Taka kiełbasa po podsuszeniu może być zapakowana próżniowo i wytrwa długie tygodnie w oczekiwaniu na konsumpcję. Dajcie znać jakie są Wasze ulubione smaki i czym przyprawiacie. W domowej spiżarni powinien być zapas. Dobry gospodarz jest przygotowany na kryzys, na gości, na to, by dać […]

Szynka 7 kg 🥩🥩🥩 Czas wykonania to minimum 2 miesiące.

Szynka bez kości. 7 kg ważyła na początku. Trzeba było odkroić odstające kawałeczki, zbędne błony i resztki chrząstki. Nawet fajnie udało się ją uformować, ale i tak włożyłem całość w siatkę, która ściskała mięso i na bieżąco minimalizowała puste przestrzenie powstające podczas utraty masy. Wykonałem bez użycia soli peklującej, więc potencjalnie ponosiłem większe ryzyko, że […]

Ser z czarnuszką, pikantnymi ziołami, biały i ricotta.

Sery domowe to bardzo satysfakcjonujące hobby i przy okazji jedna z podstaw naszej codziennej diety. Sery można spożywać na świeżo lub wykonać taki, które miesiącami będą oczekiwać na otwarcie. Są sposoby na to by przygotować serową uczę od ręki. No może nie na teraz, ale za kilka dni. Można też zadbać o różnorodność formy i […]

Pyszna Domowa Mielonka. Zobacz jak ją zrobić.

Taka mielonka wygląda zaskakująco, przyciąga wzrok oraz zachęca do spróbowania. Nie – to nie są powtykane w mięso parówki. Zobacz jak to zrobić. To łatwe. To jeszcze jeden argument za tym, by uznać szynkowar za jeden z najbardziej uniwersalnych przyborów do produkcji domowych wędlin. Dzięki niemu można kreować nowe wyroby i testować nowe pomysły. Kto […]

Polędwiczki wędzone w 6-ciu smakach -to jest to.

Polędwiczek wiele zmieści się w wędzarni i żeby uniknąć monotonii warto stosować różnorodność przypraw. Dzięki temu zróżnicujemy smak i aromat. Różnorodność w domowym wędliniarstwie jest ważna i warto o tym pamiętać. Domowy wytwórca wędlin ma też tą możliwość kreowania takich smaków, na jakie ma ochotę. Wyroby domowe – są smaczne i zdrowe. Składniki: Wykonanie: Polędwiczki […]

Kiełbasa Pikantna z wołowiną – na gorąco i zimno.

Kiełbasa Pikantna z dużym udziałem wołowiny. Można ją konsumować na gorąco, co szczerze polecam i zimno, a nawet suszyć, a ja szczególnie uwielbiam suszone kiełbasy. Znaczący udział mięsa wołowego ma wyraźny wpływ na smak i aromat kiełbasy i dobrze się łączy z pikantnością. Kiełbasa świetna na gorąco i znakomicie daje się suszyć. Jak zostanie z […]

Kabanosy domowe wykonane z samego boczku.

Jak zrobić takie kabanosy – szybko i prosto. Przyda się tylko trochę praktyki w napełnianiu osłonek baranich. Cienkie są i delikatne. Zmielić, przyprawić, pomieszać i w zasadzie gotowe – można tworzyć kabanosy. Chudy boczek świetnie się do tego nadaje. Nada świetny wygląd na zewnątrz i w przekroju, a znacząca ilość tłuszczu znakomicie utrwali smak dodawanych […]

Pyszny, Kremowy Serek Kanapkowy. Uwielbiam go.

Konsystencja tego serka to połączenie delikatności i smarności. W smaku znajdują się cechy jogurtu i sera pleśniowego. Kromka chleba, posmarowana tym serkiem i przykryta pomidorem to coś wyjątkowo prostego i arcypysznego. Wykonanie tego serka w domu jest bardzo proste i mało pracochłonne. Możesz co kilka dni robić nowa porcję i pewnie tak się stanie jak […]