Artur

Popularne

Domowy Ser Wędzony a’la Oscypek

Domowy ser wędzony przypominający oscypek to naprawdę pyszny wyrób domowy. Procedura jest prosta i nawet początkujący domowy serowar nie powinien mieć problemów jego wykonaniem. Kształt może być dowolny, kulki, cylindry czy krążki. Może też być formowany w wędliniarskiej siatce lub w specjalnych siatkach do wędzenia serów. Ser podpuszczkowy, parzony oraz wędzony. Dobór drewna do wędzenia […]

blank

Kwas Chlebowy Litewski

Kwas chlebowy – przepis na którym się wzoruję pochodzi z wiekowej książki kucharskiej opisującej pyszności litewskiej kuchni „Nowa Praktyczna Gospodyni Litewska” z 1889 r . Kwas ten powstaje na bazie chleba i może być jasny i ciemny, w zależności od surowca, z którego skorzystamy. Im ciemniejszy chleb tym ciemniejszy będzie kwas. Można też wprowadzać smaki […]

Camembert – Domowy Ser Pleśniowy

Camembert – domowy ser pleśniowy do samodzielnego wykonania. To nie żadna wiedza tajemna. Sposób wykonania jest naprawdę prosty i łatwy do odtworzenia w domowych warunkach. Przepis przedstawiła mi pasjonatka wyrobów domowych i aktywna edukatorka w tym zakresie. Zachęcam do zapoznania się i samodzielnego wykonania. Składniki (na 4-5 serków): Mleko krowie świeże – 7 l serek […]

Ostatnie wpisy

Konserwa z boczku

Boczek pieczony i mielonka z boczku. Konserwa Domowa.

Na początku to miała być mielonka z boczku, ale potem jej smak wzbogacił boczek pieczony i to był dobry pomysł. Ta konserwa domowa była inspirowana moim wcześniejszym przepisem na wędlinę z szynkowara. Pyszna. Bardzo smakowita i aromatyczna domowa konserwa. Można ją także wykonać w wersji słoikowej. Praktyka u Praktyka. Robię wyroby domowe, bo domowe jest […]

Karkówka wędzona i podpiekana

Ogromna Karkówka, wędlina wędzona i podpiekana. Baleron.

Ogromna karkówka, a nawet dwie. Jedna ponad 3 kg a druga nieco mniejsza. Zacna wędlina domowa wędzona i podpiekana. Długie peklowanie na mokro wykonało dobrą robotę. To taki baleron, tylko podpiekany w wędzarni, a nie parzony. Doskonała wędlina na większe uroczystości czy święta. Praktyka u Praktyka – Wędzenie nie jest trudne. Spróbuj – nie odkładaj […]

blank

Domowe Sery półtwarde wykonane Bez Prasy z 18 l mleka.

Wykonałem 4 domowe sery o różnych smakach z 18 l mleka. Mają zwartą strukturę choć wykonałem je bez prasy. Tyle dobra w jeden wieczór, a nawet więcej, bo powstała jeszcze ricotta. Domowy ser to dzieło wykwintne. Serowarstwo to pasja, którą szczerze polecam. Praktyka u Praktyka. Robię domowe sery i ciebie też zachęcam. Składniki: Solanka 18% […]

Kiełbasa drobiowa

Smakowita Kiełbasa Drobiowa, przepis jak zrobić dobrą kiełbasę.

Ta domowa kiełbasa jest bardzo smakowita. Kiełbasa drobiowa z mięsa kurczaka. Zapraszam na opis przygotowania i przepis jak zrobić taką dobrą kiełbasę. Wędlina drobiowa z kurczaka jest mniej kaloryczna niż standardowe kiełbasy i często jest wybierana z tego właśnie powodu. Prosty przepis i łatwe wykonanie. Praktyka u Praktyka. Robię kiełbasy domowe i szczerze taką pasję […]

blank

Kiełbaski, Burgery, Tosty. Test 1 Griddle Cubion BBQ

Zrobiłem kiełbaski bez osłonki, burgery, tosty w jajku i bez, oraz same jajka oraz wiele innych smakołyków. Wszystko to wykonując test 1 Griddle Cubion BBQ. To moje pierwsze działanie na tym sprzęcie, więc jeszcze trochę nieporadne, ale pomimo to starałem się nakarmić biesiadników. Udało się. Praktyka u Praktyka, ale tym razem to ja zdobywam doświadczenie. […]

Frankfurterki wędzone

Kiełbaski jak Frankfurterki. Na gorąco i na zimno.

Frankfurterki to rodzaj cienkich kiełbasek.  Oryginalna receptura pochodzi oczywiście z Frankfurtu, a inna również uważana za oryginalną ale stanowiąca modyfikację wcześniejszych kiełbasek pochodzi z Wiednia i różni się głównie dodatkiem wołowiny. Współcześnie wykonywane przepisy to różne wariacje na temat. Mają sporo różnic i wiele wcieleń. Kiełbaski te można i najczęściej podaje się na gorąco ale […]

Kabanosy

Kabanosy Domowe 4 smaki. Który najlepszy?

Kabanosy domowe podsuszone to świetna wędlina do zabrania w podróż. Są lekkie, pożywne i dobrze znoszą transport. Ruszaliśmy w drogę i zapytałem jakie zrobić? Nie było jednomyślności wiec zrobiłem 4 smaki. Jeden z nich szczególnie mi zasmakował. Zapraszam na film, a zobaczycie, który był dla mnie najlepszy. Praktyka u Praktyka. Robię kiełbasy domowe i ty […]

Kiełbasa a'la chorizo

Kiełbasa Paprykowa a’la Chorizo wędzona na gorąco

Kiełbasa paprykowa wędzona na gorąco. Można powiedzieć a’la chorizo, bo ta świetna dojrzewająca kiełbasa była inspiracją do tego wykonania. Ciekawił mnie jak by to było, gdybym kiełbasę o składzie chorizo poddał wędzeniu i obróbce termicznej. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył i pomysłem tym postanowiłem sie podzielić. Spróbujcie sami. Będzie smacznie na zimno i na gorąco. […]

Roladka mini z boczku

Mini rolada z boczku z galaretką. Szklany szynkowar.

Ta mini rolada z boczku wygląda bardzo sympatycznie. Do jej wykonania posłużył szklany szynkowar. Niewielka porcja wędliny parzonej akurat dla osoby bądź rodziny która ma niewielki pod tym względem potrzeby. Mięso w połączeniu ze smakowitą galaretką tylko zwiększa atrakcyjność. Jest solidnie przyprawiony w związku z tym wyrazisty w smaku i aromacie.  Praktyka u praktyka. Robię […]

blank

Szynkowar. Mielonka z leśnymi grzybami.

Mielonka z leśnymi grzybami wykonana w szynkowarze jest naprawdę pyszną wędliną. Bardzo lubię kiełbasę wykonywaną z dodatkiem suszonych leśnych grzybów. Stąd wziął się pomysł by jej wersję wykonać także w szynkowarze. Mieszkam przy lesie więc grzyby dla mnie to żaden problem.  Często są dodawane do różnych potraw w moim domu. Praktyka u praktyka. Uwielbiam wyroby […]

Mielonka węgierska

Szynkowar. Mielonka w węgierskim stylu.

Mielonka w węgierskim stylu to wędlina domowa do której wykonania posłużył szynkowar. To wędlina parzona która zawiera w sobie smaki i aromaty bardzo często spotykane w węgierskiej kuchni. Oczywiście jest ich więcej niż tutaj użyte. Jest w niej spora ilość papryki oraz pikantności które  to w potrawach węgierskich często znaleźć można.  Wyrób z lekkim charakterem […]

Sery domowe

Sery domowe – jak zrobić ser używając szynkowar.

Sery domowe to bardzo łatwe działanie chociaż nie powiedziałbym, że tak zupełnie proste. Zwłaszcza sery które trzeba prasować i tu szynkowar pomaga. Przedstawiam takie trochę nietypowe działanie serowarskie ale już kiedyś o tym wspominałem.  Jak już masz szynkowar i robisz z niego wyroby domowe to możesz także z jego pomocą zrobić domowy ser.  Praktyka u […]