Genialna Mielonka z pikantnymi ogórkami – szynkowar.

Mielonka z szynkowara z pikantnymi ogórkami, a dokładniej z małymi korniszonami wykonanymi z dodatkiem papryki chili. Wędlina parzona, a dodatek chrupiących ogórków konserwowych czyni ją bardziej lekką i przyjemną. Znakomity kontrast kolorów, smaków i struktury.

Ta wędlina wygląda bardzo estetycznie. Z pewnością zostanie zauważona na stole pośród innych potraw. Znakomita na kanapki oraz jako zimna przekąska pomiędzy posiłkami. Wykonacie sami, spróbujcie i poczęstujcie gości. Smakuje i podoba się wszystkim, których częstowałem.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 16 g soli (u mnie mieszanina zwykłej i peklującej)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • małe korniszony- im mniejsze tym lepsze – u mnie ostre, bo wykonane z dodatkiem chili

Wykonanie:

To bardzo proste. Potrzebny jest szynkowar ale można próbować wykonać tę wędlinę w słoiku o równych ściankach. Może jednak być mniej zwarta. Mięso należy zmielić i można to zrobić na najdrobniejszych oczkach czyli 2,5 mm lub większych 4,5 mm, 6 mm lub maksymalne 8 mm i na tym najgrubszym oczku ja posiadane mięso zmieliłem. Po zmieleniu pozostaje dodać przyprawy, wymieszać i napełniać szynkowar dokładnie mięso ubijając. Wcześniej dobrze jest włożyć do szynkowara specjalny woreczek separacyjny.

Jak w szynkowarze będzie wystarczająca ilość mięsa żeby wbić weń korniszony to czas zrobić to po raz pierwszy. W zależności od wielkości ogóreczków, w jedną warstwę wejdzie ich 3-5 szt. Wbijamy je pionowo. Następnie układamy drugą warstwę mięsa i wbijamy kolejną porcję ogóreczków. Należy starać się, żeby trawić pomiędzy wcześniej wbijane korniszony. W ten sposób uda się wprowadzić w mięso 2-3 warstwy chrupiących ogóreczków.

Napełniony szynkowar należy zamknąć i pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie przystąpić do parzenia. Temperatura wody otaczającej szynkowar 80-85 st. C, a czas parzenia to 2 godziny. Parzenie można wykonać w zwykłym garnku i temperaturę wody kontrolować termometrem lub użyć urządzenia z termostatem takiego jak warnik

blank

Po upływie tego czasu szynkowar należy wyjąć z wody, otworzyć pokrywę i wyjąć sprężynę. Pozbawione silnego nacisku mięso wchłonie trochę otaczających je płynów. Po 15-20 minutach szynkowar należy ostudzić w zimnej wodzie, a następnie przez co najmniej 8 godzin trzymać w lodówce.

blank
blank

To wszystko. Wędlina jest gotowa do wyjęcia i konsumpcji.

blank
blank

Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/3DvsIKlKLPQ

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

  1. blank
    • HeK, 25 września, 2022, 8:17 pm

    Odpowiedz

    Witam,
    Czy używanie woreczka separacyjnego jest niezbędne?
    Napisane jest „Wcześniej dobrze jest włożyć do szynkowara specjalny woreczek separacyjny.” Czy to oznacza, że można zrobić bez woreczka i spokojnie uda się wyjąć mielonkę?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. blank
      • Artur, 26 września, 2022, 6:15 am
      • Autor

      Odpowiedz

      W szynkowarach wykonanych ze stali nierdzewnej – woreczek jest opcją, a nie koniecznością. Bez woreczka będzie trudniej wyjąć wsad (ale się da) oraz zachować estetykę powierzchnie zewnętrznych.

      1. blank
        • HeK, 26 września, 2022, 3:52 pm

        Odpowiedz

        Dziękuję serdecznie.

  2. blank
    • Michał, 12 sierpnia, 2022, 7:23 pm

    Odpowiedz

    Panie Arturze,
    Wspomniał Pan na początku przepisu o opcji wykonania mielonki w słoiku. Czy ten proces różni się od wykonania w szybkowarze pod kątem czasu bądź temperatury parzenia?
    Pozdrawiam

    1. blank
      • Artur, 12 sierpnia, 2022, 5:51 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Jeżeli słoik jest rozmiarami przybliżony do szynkowara to czasy będą też podobne

Leave a Reply