Pyszne domowe kiełbaski na gorąco i bez wędzenia.

Kiełbaski, które można zrobić bez wędzarni. Znakomite na grilla, patelnię czy do piekarnika. Można je też wykonać w wersji parzonej. Sprawdzą się jako przekąska czy danie obiadowe. Wyraziste w smaku i pachnące – zwłaszcza wersje smażone czy pieczone.

Bardzo proste w wykonaniu i możliwe do realizacji nawet w małym mieszkaniu. Takie kiełbaski można przed użyciem 1-2 dni przechować w lodówce, a potem poddać obróbcie cieplnej. Można też pakować próżniowo i mrozić wersję surową lub parzoną. Pro rozmrożeniu wersję surową można obrabiać termicznie w dowolny sposób, a wersję parzoną najlepiej włożyć na grill lub patelnię.

Skąd:

  • 1,8 kg łopatki – Część w kawałku, część to okrawki z innych kawałków łopatki.
  • 100 – 170 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczek kuminu (kminu rzymskiego)
  • 0,5 łyżeczki kozieradki mielonej
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Łopatkę w całości mielę maszynką z wykorzystaniem najdrobniejszego sitka. Jest w niej samej sporo tłuszczyku, dodatkowo posiada własny tłuszcz okrawki z innych łopatek. Dodaję przyprawy i mieszam. Po kilku minutach dodaję jogurt i mieszam powtórnie. Na koniec przekładam do na 1-2 doby.

Po tym czasie przygotowuję nadziewarkę oraz jelita baranie 22-24 mm. Da mi to kiełbaski nieco grubsze od parówek ale także znacznie mniejsze od kiełbasy zwykłej. Wyjęte mięso z lodówki wyrabiam przez kilka minut. Jak jest bardzo gęste to można dodać max 150 ml wody. Po wyrobieniu przekładam mięso do nadziewarki i napełniam jelita. Nadmiar kiełbasek można zamrozić. Jeżeli planujemy mrozić surowe to należy pamiętać, że mięso użyte do produkcji nie powinno być rozmrażane.

Kiełbasy mogą być parzone – czas parzenie 25 minut w wodzie o temperaturze 80 st. C. Kiełbaski parzone też można mrozić, a po rozmrożeniu smażyć lub grillować.

Kiełbaski surowe mogą być pieczone, smażone lub grillowane.

Efekt końcowy do pyszne i aromatyczne kiełbaski na gorąco. Dobre na każdą okazję i potrzebę.

Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/KTY84-P3anE

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

    • Michal, 31 marca, 2022, 2:34 pm

    Odpowiedz

    Dzisiaj się zabieram za robotę, wiem że będzie pyszne!

      • Artur, 31 marca, 2022, 3:35 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Smacznego życzę 🙂

  1. Odpowiedz

    Bardzo dużo ciekawych przepisów. Z jogurtem naturalnym kiełbaski muszę zrobić.

    • Wojtek, 19 marca, 2022, 1:27 pm

    Odpowiedz

    Hmm, ciekawy pomysł, tym bardziej, że obecnie nie bardzo mam możliwość wędzenia. Rodzaj przypraw wydaje się ciekawy. Pamiętam, że kiedyś wykonałem kiełbasę bodajże egejską z Twojego przepisu mistrzu i była niesamowita. Pozdrawiam.

Leave a Reply