Mielonka z Jogurtem

Nadeszły takie czasy, że znajomość tematyki domowego wytwarzania żywności przydaje się bardzo. Jeżeli macie w domu szynkowar to podrzucam kolejną propozycję. Łopatka, a w zasadzie z niej mielonka z dodatkiem domowego jogurtu to pyszny wyrób domowy. Smacznie i taniej.

Zawsze to co zrobione w domu jest lepsze, a w trudniejszych czasach szczególnie. Osobiście zmian nie odczuwam, bo od dawna robię wędliny, pieczywo i nabiał i inne przetwory, ale w otoczeniu widzę ile osób w czasach inwazji koronawirusa zaczęło domową żywność wytwarzać i informacji o tym poszukiwać. Te umiejętności są cenne. Warto jest je posiadać i się nimi dzielić. Warto też mieć domową spiżarnię, w której zawsze co nieco się znajdzie. Zapraszam na kolejny odcinek i dużo zdrowia życzę – no i oczywiście smacznego 🙂

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • 15-17 g soli ( u mnie mieszanina 50/50 soli zwykłej i peklującej)
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 1 kopiasta łyżka stołowa jogurtu naturalnego.
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

 

Wykonanie:

Mięso należy zmielić maszynką do mięsa z użyciem oczek 8-10. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Porządnie wymieszać i przełożyć do dopasowanego naczynia. Jeżeli nie ma takiego to z wierzchu mięso należy przykryć folią spożywczą w celu ograniczenia dostępu powietrza. Na koniec pojemnik z mięsem należy wstawić do lodówki na czas 48-72 godziny

 

 

Po tym czasie czas na napełnienie szynkowara. Mięso wkładamy warstwami i ubijamy. To czy użyć woreczka separacyjnego czy nie zależy od wykonawcy – ja użyłem.

blank

Czas parzenia 2 godziny. Temperatura parzenia 82-85 st C. Temperatura wewnętrzna w szynkowarze to 70 st C. Po parzeniu należy odlać zgromadzone w szynkowarze skropliny i ewentualnie wypartą z mięsa wodę, po czym ostudzić szynkowar wstawiając do zimnej wody a po 30 minutach wstawić do lodówki na 8 godzin.

blank

Po tym czasie szynkowar ( a raczej jego zawartość) jest gotowy do spożycia.

 

blank

 

Pycha. Spróbujcie sami.

Smacznego

Wersja filmowa jest dostępna na YT https://youtu.be/cA5O7GGAFpU

[wp_ad_camp_1]

  1. blank
    • Łukasz Talarek, 26 sierpnia, 2022, 10:10 pm

    Odpowiedz

    Dzień dobry. Czy w tej wersji, wędlinę można zrobić w słoikach? Jeśli tak, to czy wystarczy pasteryzacja (przechowywanie w lodówce do 2 miesięcy – oczywiście bez otwierania słoika) czy lepiej tyndalizacja.

    1. blank
      • Artur, 26 sierpnia, 2022, 8:55 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Jeżeli pokrywka się dobrze zassie to jest szansa że przetrwa taki okres czasu w lodówce.

  2. blank
    • Artur, 12 marca, 2022, 7:26 am

    Odpowiedz

    Ulubiona mielonka mojej rodzinki. Znika w trzy dni max. Kilka razy pokusiłem się o dodanie aromatu tyrolskiej, też super smak.

  3. blank
    • barok, 26 stycznia, 2021, 1:38 pm

    Odpowiedz

    Czy można włożyć do woreczka i zapakować próżniowo, zamiast umieszczać w jakimś pojemniku?

    1. blank
      • Artur, 26 stycznia, 2021, 7:58 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Należy ograniczyć dostęp powietrza, ale nie pozbawiać powietrza całkowicie – więc nie polecam.

  4. blank
    • baja, 18 sierpnia, 2020, 10:51 am

    Odpowiedz

    witam, zaczynam przygodę z szynkowarem, w związku z tym mam pytanie – czy zamiast parzyć mięso w wodzie można wstawić szynkowar do piekarnika? Oczywiście na odpowiednią temperaturę i czas!

    1. blank
      • Artur, 18 sierpnia, 2020, 2:48 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Temperatura taka sama, ale czas dłuższy bo powietrze gorzej przewodzi ciepło niż ciecz. Działanie w piekarniku pochłania zdecydowanie więcej energii.

  5. blank
    • Antos90, 30 lipca, 2020, 6:17 am

    Odpowiedz

    Dzień dobry

    Mam pytanie dotyczące specyficznego zapachu wyrobów z szynkowara. Mam szynkowar od kilku miesięcy i wykonałem już kilka wsadów do szynkowara z Pana przepisów oraz różnych znalezionych w Internecie.
    Mam problem z tym, że wszystkie wykonane wędliny pachną tak samo. Zapach gotowanego mięsa z którym kojarzy mi się zapach wyrobu z szynkowara jest dla mnie nieco odrzucający. Mimo iż wyroby są całkiem niezłe w smaku (do wprawy mi dużo jeszcze brakuje) to chciałem właśnie zapytać o ten charakterystyczny zapach. Czy można go jakoś wyeliminować? Czy może jest on kwestią popełnianego przeze mnie jakiegoś błędu?

    1. blank
      • Artur, 30 lipca, 2020, 6:44 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Witam. To dziwne, że wykonując wiele wędlin ciągle odczuwany jest ten sam zapach. W składzie przypraw na pewno były takie tuzy aromatów , jak czosnek, tymianek itp. Ich zapach przykrywa prawie wszystko. Skoro one nie dały rady to zastanowił by się nad używanym mięsem. Może pochodzi z hodowli, gdzie czymś dziwnym karmią. Generalnie wskazane jest omijanie wszelkich promocji cenowych bo jakiś powód mają.

      1. blank
        • antos90, 30 lipca, 2020, 9:15 am

        Odpowiedz

        Dziękuję bardzo za odpowiedź.

        Receptur z czosnkiem nie stosuję ponieważ jeden z domowników ma alergię pokarmową, ale jeżeli ma Pan propozycję czym w takich przepisach zastępować czosnek to chętnie skorzystam 🙂
        Mięso kupowałem z różnych źródeł. Przy czym jako różne źródła nie trakturę sąsiadujących supermarketów.

        Na przykład wykonałem mielonkę 100% według przepisu i jest na prawdę smaczna, ale muszę mieć na kanapce jakiś akcent zapachowy, który nieco przykryłby ten charakterystyczny zapach. Chciałbym zaznaczyć, że nie narzekam w tym momencie. Bardzo cenię Pana działalność. Chciałbym tylko, żeby z każdą próbą mój wyrób był coraz lepszy.

        1. blank
          • Artur, 30 lipca, 2020, 10:52 am
          • Autor

          Odpowiedz

          Nie odbiera tego jako narzekania 🙂 Jeżeli była zmienność w źródłach surowca to może to jest kwestia gustu i preferencji. Nawet wśród moich domowników są zwolennicy i przeciwnicy wędlin dojrzewających bo ich smak jest charakterystyczny. To kwestia gustu i może tak jest (w tym przypadku) ze smakiem wędlin wykonanych w szynkowarze. Co do czosnku – warto rozważyć czosnek niedźwiedzi – to zupełnie inna roślina pomimo podobnych walorów aromatycznych. Inne intensywne przyprawy do mięsa to tymianek, majeranek, cząber, jałowiec no i pieprz.

    2. blank
      • Piotrek, 28 grudnia, 2021, 9:04 pm

      Odpowiedz

      Podepnę się do komentarza, bo miałem podobny problem z zapachem. Rozwiązaniem było (1) dołożenie przypraw dających mocny, bazowy smak/aromat – koper włoski/kozieradka/mielony kwiat muszkatołowy/kmin rzymski (co kto lubi, najlepiej jeden na raz na początek) plus (2) dodanie łyżki sosu sojowego i łyżki sosu Worcester oraz (3) zwiększenie ilości przypraw używanych zazwyczaj (u mnie majeranek, tymianek, kminek, kolendra, cebula granulowana). Podbicie umami pomaga, poprawia smak, a w trakcie gotowania zapach jest całkiem przyjemny.

  6. blank
    • Marta, 7 kwietnia, 2020, 9:40 pm

    Odpowiedz

    Dzień dobry Panie Arturze. Ja mam szynkowar od Pana o pojemności 3 kg. Jestem zielona i mam pytanie. Jak wsad jest większy i ma prawie 3 kg masy to chyba zamiast godziny parzenia powinnam parzyć 2 i pół godziny lub więcej?W instrukcji do urządzenia jest napisane by parzyć 3-4 godziny w zależności od wyrobu. Jak używam woreczki to czy mogę przebić je termometrem aby sprawdzić temperaturę w mięsie? Przy 3 kg szynkowarze Biowinu czy używanie woreczków jest obowiązkowe? Pozdrawiam. Marta

    1. blank
      • Artur, 7 kwietnia, 2020, 10:00 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      W szynkowarach nierdzewnych nie ma potrzeby używania woreczka. To opcja, a nie konieczność. Szynkowar 3 kg winien być parzony minimum 3 godziny. Termometr wbity w woreczek wielkiej szkody zwykle nie czyni – chyba, że znaczącym składem wędliny jest galaretka 🙂

      1. blank
        • Marta, 8 kwietnia, 2020, 10:44 am

        Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź. Właśnie wyjęłam mielonkę z lodówki :D. Bardzo smaczna. Parzyłam 3 i pół godziny. Pozdrawiam.

  7. blank
    • Szymon, 23 marca, 2020, 5:09 pm

    Odpowiedz

    Dzień dobry. Można zamiast jogurtu naturalnego użyć kefiru?

    1. blank
      • Artur, 23 marca, 2020, 7:22 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      To inny szczep bakterii i osobiście nie próbowałem – ale czemu nie – chętnie przeczytam jak Panu wyszło.

      1. blank
        • Szymon, 23 marca, 2020, 7:37 pm

        Odpowiedz

        To spróbuję. Tylko nie mam porównania bo z jogurtem nigdy nie robiłem

      2. blank
        • Szymon, 31 marca, 2020, 10:59 am

        Odpowiedz

        Zrobiłem wersję z kefirem i moim zdaniem jest bardzo smaczna. Nie mam niestety porównania do wersji z jogurtem ale ta z kefirem mi smakuje.

  8. blank
    • Bartosz, 23 marca, 2020, 12:50 pm

    Odpowiedz

    Dzień dobry. Czy myśli Pan, że można by bezpośrednio wpakować mięso do szynkowara, zamiast trzymać je w pojemniku? Czy jest jakiś dodatkowy cel tego kroku? W szynkowarze zajmuje mniej miejsca w lodówce przez te 3 dni.

    1. blank
      • Artur, 23 marca, 2020, 1:39 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Oczywiście , że można

  9. blank
    • Marek, 21 marca, 2020, 11:14 am

    Odpowiedz

    Witam Panie Arturze ,to będzie mój pierwszy wyrób z szynkowaru i mam pytanka do Pana ,posiadam szynkowar o pojemności 0.8 kg ile mięsa faktycznie do niego wejdzie?czy jak pomniejsze składniki z przepisu o 30% to wyjdzie idealna wielkość do szynkowaru?Pozdrawiam Marek

    1. blank
      • Artur, 21 marca, 2020, 11:24 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Wchodzi do niego około 0,6 kg mięsa

      1. blank
        • Marek, 22 marca, 2020, 7:28 pm

        Odpowiedz

        Witam Panie Arturze ponownie:)mam znowu pytanko odnośnie koloru mięska,mięso włożyłem do pojemnika i przykryłem folią spożywczą i pojemnik zamknąłem pokrywką ale na dole pojemnika w rogach gdzie zebrało się troszke powietrza mięso zmieniło kolor na taki szary(siniawy)czy to tak ma wyglądać czy mi się zepsuło?Pozdrawiam,Marek

        1. blank
          • Artur, 22 marca, 2020, 8:40 pm
          • Autor

          Odpowiedz

          Taki jest objaw dłuższego kontaktu mięsa z powietrzem, dlatego chronimy je przed tym kontaktem. Niewiele tego. Robić zgodnie z planem.

Leave a Reply