Gęsina na kanapki

Gęsina przeżywa swój renesans … i bardzo dobrze. Jest coraz bardziej dostępna i częściej gości na naszych stołach.
Wędlina z gęsi to ciekawa odmiana. Warto spróbować.

Skład:                                                                                                                                                          3 gęsie piersi – około 3 kg  (mogą być filety ze skórą lub samodzielnie należy je od kości oddzielić).

 

Zalewa:

3 litry wody (przegotowanej i ostudzonej)

sól kamienna 3 łyżki stołowe

2-3 ząbki czosnku

po 1/2 łyżeczki : jałowiec, ziele angielskie mielone, cząber, kolendra mielona, tymianek, pieprz czarny ziarnisty.

Wykonanie:

Odciąć nadmiary skóry i tłuszczu, umieścić w zalewie na okres  3-5 dni (w lodówce).

Po tym okresie (po ocieknięciu) obsypuję czosnkiem mielonym i białym pieprzem po obu stronach.  Piersi ciasno zwijamy i wiążemy sznurkiem. Następnie umieszczamy w namoczonym garnku rzymskim i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 2 godziny 200 st C.  Po koniec pieczenia garnek odkrywamy, odlewamy wytopiony tłuszcz i podpiekamy z obu stron.

Po ostygnięciu mamy pyszną i zdrową  wędlinę.

Dodaj komentarz