Księga Piekarzy

Nick:
Ocena-przepisu:
Przepis:
   
Nick: Jagoda
Ocena-przepisu: Chlebek z boczkiem - Pyszny
Przepis: 30 dkg mąki żytniej 720, 30 dkg mąki pszennej nie razowej, 20 dkg świeżego boczku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, do 350 ml wody źródlanej niegazowanej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru, odrobina pieprzu i majeranku, 1/3 kostki drożdży piekarniczych. Boczek mocno przysmażyć i odsączyć z tłuszczu. Cebulę zeszklić i odsączyć. Czosnek rozgnieść. Składniki (smażone po wystudzeniu) wymieszać ze sobą dodając wody w ilości wystarczającej do uzyskania wilgotnej lecz nie lepkiej konsystencji, wyrabiać przez 20 minut (ja wyrabiam w maszynie). Odstawić w ciepłe miejsce na 40 min do godziny W maszynie piekę około 1 godziny a w piekarniku na 175 -185 stopni przez 25-35 minut z włączonym termoobiegiem. Zrobiłam kilkukrotnie. Pyszny. Zawsze został zjedzony bez jakichkolwiek dodatków nim dobrze wystygł !
20 marca 2010
Nick: Arti
Ocena-przepisu: Zakwas żytni - Łatwy
Przepis: 4 czubate łyżki mąki żytniej 720 i letnia woda w ilości niezbędnej do uzyskania roztworu o konsystencji gęstej śmietany. Jako naczynia używam litrowego słoika. Odstawić w ciepłe nienasłonecznione miejsce. Po upływie doby zakwas powinien urosnąć i opaść. Dodajemy czubatą łyżkę mąki (dokarmiamy zakwas) i odczekujemy kolejną dobę (kolejne rośnięcie i opadanie zakwasu). Po trzecim opadnięciu zakwas jest gotowy do użycia. Wlewamy zakwas do wyrabianego ciasta, a resztki przelewamy do czystego słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki, jako zaczątek kolejnego nastawu. 2 tygodnie powinien wytrzymać. Jak będzie przygotowywany kolejny zakwas wystarczy dawka początkowa mąki żytniej 720 i wody. Zakwas będzie gotowy po pierwszym opadnięciu. Jeżeli przesadzicie z ilością mąki to zakwas bardzo chętnie wyłazi ze słoika. :-)
20 marca 2010